[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

..
:: پاییز و زمستان ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
برساختن موقعیتِ سوژه‌شدگی زنان در قصّه‌های عامیانه‌ی فارسی مطالعه‌ی موردی: قصّه‌های عامیانه‌ی آذربایجان
سارا برامکی
چکیده:   (2948 مشاهده)
گفتمان­ها همواره با استفاده از ابزار قدرت و دانش، در فرایندی پیچیده به کار سوژه­سازی دست می­زنند. سوژه در این تعریف موجودی مخلوقِ قدرت، فاقد آزادی و اراده و در نتیجه متضمن مضمون انقیاد است. استفاده از جنسیت در این فرایند سبب تولید سوژه­های جنسیتی می­شود. این پژوهش با مطالعه و تحلیل تعدادی از قصّه­های عامیانه­ی فارسی، درپی پاسخ به این پرسش است که بازنمایی­های جنسیتی در قصّه­های عامیانه­ چگونه ممکن است سببِ هویت­سازی جنسیتی و برساخته­شدن «موقعیت سوژه­شدگی» زنان در فرهنگ و جامعه ­شود؟ رویکرد پژوهش تحلیلی-انتقادی است و پژوهش در تحلیل­های خود بر اندیشه­های میشل فوکو درباره­ی «سوژه» و «موقعیت سوژه­شدگی» تمرکز دارد. پژهش در برآیند خود نشان می­دهد که بازنمایی­های ابژه­ای و شی­انگارانه­ی زنان در ادبیات و به ویژه قصّه­های عامیانه، به ندلیل سادگی و قدرت اقناع­کنندگی بالا، یکی از راه­های هویت­سازی جنسیتی و برساختن موقعیت سوژه­شدگی زنان است و می­تواند به شکل­گیری و تداوم فرایند مردسالاری در فرهنگ ایرانی کمک کند. در این قصّه­ها زنان از گروه­های در ­حاشیه قرارگرفته­ای هستند که توانایی سخن ­گفتن از آنها گرفته شده است و به ­عنوانِ سوژه­هایی درجه‌دوم، منفعل، وابسته و «دیگری» معرفی ­می­شوند. در ‌مقابل، مردان، نیرومند، عاقل، غالباً دارای موفّقیت­های برجسته و نقش­های قهرمانی و پهلوانی و در نتیجه شایسته­ی پاداش­اند. بررسی نقشِ قصّه­های عامیانه در فرایندِ نهادینه ­کردن ایدئولوژی چندهمسری، اعتقاد به تقدیر برای ازدواج و پذیرش انتخاب­ شدنِ زنان به جای انتخاب کردن از دیگر برآیندهای این مقاله است.
واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: قصّه‌های عامیانه فارسی، هویت‌سازی جنسیتی، موقعیت سوژه‌شدگی، میشل فوکو.

دریافت: 1399/7/10 | پذیرش: 1399/11/2
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

XML     Print

بازنشر اطلاعات
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Narrative Literature Studies Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645